Regeringen vil samle flere kommunale opgaver i centre
Regeringen vil have landets 98 kommuner til at give en række opgaver fra sig. I stedet skal opgaverne samles i nogle større centre. Der er tale om opgaver såsom it-drift, vedligeholdelse af veje og bogholderi, skriver Jyllands-Posten.
KL protesterer mod ideen. Formand for KL, Martin Damm (V), peger på 'spøgelset fra Skat' og opfordrer regeringen til at droppe forslaget.
Med spøgelset fra Skat henviser han til den centralisering den daværende VK-regering lavede med kommunalreformen. Her blev kommunernes skatteinddrivelse taget fra kommunerne og samlet i fem centre. Centrene har siden haft store problemer med at løse deres opgaver.
Det er minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), der står bag regeringens forslag. Det bliver konkret til udspillet 'fælles løsninger'.
Ideen er, at staten, regionerne og kommunerne skal spare 'et anseligt milliardbeløb over fem år' ved at samle en række opgaver.
Ingen naturlov
- Det har aldrig været nogen naturlov, at alle 98 kommuner skal have hver deres lønadministration, it-drift eller afdeling for vejvedligeholdelse. Der er masser af penge at hente til bedre velfærd ved at samle kommunernes administration i færre enheder, siger Sophie Løhde til Jyllands-Posten.
Hun præsenterer forslaget for kommunerne, når de i næste uge genoptager økonomiforhandlingerne med regeringen.
Ministeren afviser KLs henvisning til 'spøgelset fra Skat' og peger på Udbetaling Danmark, der udbetaler eksempelvis boligstøtte og folkepension, som et succesrigt eksempel.
Overfor Jyllands-Posten udtrykker professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh skepsis overfor forslaget.
- Kommunerne har så forskellige systemer, at der nemt kan opstå problemer, der langt overskygger gevinsterne. Faren ved den slags øvelser er, at det ender i endnu en centraliseringsfiasko, siger han.
Og han er bange for, at man gentager fiaskoen omkring skatteinddrivelsen, der blev flyttet fra kommunerne til Skat.
'Sæson for sjove rapporter'
- Staten har ganske vist selv samlet opgaver med succes, men det har været inden for den samme myndighed. Og vi gør det også internt i kommunerne, for eksempel i forbindelse med institutioner. Men fælleskommunale selskaber skal også styres, og så kan det være, at gevinsten stille og roligt fordufter, siger KL-formand Martin Damm (V).
Han mener, at en stor del af besparelsespotentialet allerede blev indfriet med kommunalreformen, hvor 271 kommuner blev til 98.
- Her tog vi jo det store kvantespring og høstede stordriftsfordele. Derfor vil der kun være marginale gevinster at hente med nye sammenlægninger, siger han.
Martin Damm hæfter sig også ved, at regeringens udspil falder sammen med, at man i næste uge fortsætter forhandlingerne om kommunernes økonomiske ramme for næste år.
- Det er sæson for sjove rapporter og skrivebordsøvelser. De kommer sjovt nok altid i maj, lige før vi skal forhandle. Men vi tager selvfølgelig en seriøs drøftelse med regeringen om det her, siger han.
KL-formanden har dog ingen grund til at være bekymret, understreger Sophie Løhde. Hun fortæller, at der ikke er tale om at flytte opgaver eller ansvar fra kommunerne.
- Kommunernes udgifter til administration er steget de seneste år. Og det undrer mig egentlig, hvis kommunerne hellere vil bruge penge på administrative opgaver end på velfærd, siger hun i et skriftligt svar til Ritzau.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.